Kilka faktów dotyczących jagody kamczackiej sadzonki.

Kilka faktów dotyczących jagody kamczackiej sadzonki.

9 sierpnia 2017 0 przez Gargamel115

Lonicera caerulea, to znaczy jagoda kamczacka to spektakularnie wytrzymały na niskie temperatury (aż do -45 °C) jak również susze. Krzew, hodowany przez wzgląd na jego owoce. Sprowadzony został z północno-wschodniej Azji (Chińska Republika Ludowa, Syberia). W Polsce rozpoznawalna zarówno jako wiciokrzew kamczacki. Hodowla tego typu wieloletniej rośliny, jaka da radę rodzić aż do 35 lat, jest raczej niezłożona. Lubią położenie słoneczne, glebę o nieco kwasowym pH. Trzeba użyźniać ją co dwa lata, a pędy obcinać raz na pięć.

Jagoda kamczacka sadzonki

Sadzonki krzaka osiągają wysokość do 2 metrów. Białożółte kwiatostany kwitną od kwietnia. Owoce jagody kamczackiej osiągają długość ok. 2 – 3 cantymetrów, fioletową barwę a dodatkowo powleczone są nalotem. Posiadają słodko-kwaskowaty posmak, są soczyste z wyjątkową cierpkością. Owocowanie zaczyna się nieco wcześnie, gdyż już od połowy maja. Plony są niezwykle zdrowe, zasobne w witaminy jak również składniki odżywcze plus mają właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne a także wspomagają odkazić organizm z toksykantów. Przydają się do sporządzania soków, konfitur, dżemów, jednak również do szykowania deserów, naleśników, ciast lub dekoracji sorbetów, gdyż rewelacyjnie smakują surowe. Można je suszyć jak również mrozić.

Inne właściwości to obniżanie ciśnienia a dodatkowo hartowanie naczyń krwionośnych. Przyspieszają także metabolizm. Napar z jagód jest efektywną strategią w bitwie z przeziębieniem i infekcjami krtani; nadają się również do przygotowania nalewki czy wina. Tak samo korzystne są liście jak również kwiaty jagody kamczackiej, wywar z nich wolno traktować jako płukankę odkażającą.
Jagoda kamczacka sadzonki to obligatoryjna pozycja na liście zakupów wszelkiego sadownika, jakiemu na sercu spoczywa troska o zdrowie swoje jak również jego bliskich. Uprawianie jagody kamczackiej w naszym państwie zyskuje na sławie przez wzgląd na niskie zapotrzebowania rośliny, jej właściwości uzdrawiające a także wczesne owocowanie.