Borówki amerykańskie- ciekawostki
14 lipca 2017Owoce już dawno doceniono, jako doskonałe źródło witamin, mikro oraz makroelementów. Swą popularność zawdzięczają także nieskomplikowanym metodą konserwowania oraz przygotowywania.
Wspaniałym przykładem jest znana od dawna borówka amerykańska, nieraz nazywana także borówką wysoką. Krzew owocowy z rodzaju wrzosowatych, osiągający do 200 centymetrów wysokości, odporny na mrozy oraz co ważne – ulegający chorobom oraz pasożytom, dzięki czemu, nie potrzebujący oprysków.
Wyhodowano mnóstwo rodzai borówki amerykańskiej.
Dokonując próby choćby krótkiego podziału, warto wyszczególnić podgatunki dzieląc je co do: zapotrzebowań gruntowych, długości pędów, pory plonowania, wielkości owoców, plenności bądź trudności uprawy.
Każdy z hodowców, ogrodników, działkowców, jak również entuzjaści hodowli roślin na tarasie (albowiem i w ten sposób możemy hodować poniektóre odmiany borówki wysokiej), odnajdą a także dopasują do swoich predyspozycji jakąś z odmian.
Wybór jest duży.
Biloxi – wczesna odmiana o szczególnie smacznych owocach,
Bluecrop – traktowana jako najbardziej wartościowa oraz najczęściej sadzoną na Ziemi,
Bluegold, Brygitta, Bonus – ten podgatunek ma niezwykle duże owoce,
Darrow – niezwykle plenna odmiana.
Duke, Chandler – ta z kolei długo plonuje i jest całkowicie mrozoodporną odmianą.
Kolejno:
Herbert – jedna z najpyszniejszych,
Elliott Eliot – plonuje późno, racząc nas wyśmienitymi, pełnowartościowymi owocami.
Nelson, Spartan, Patriot to następne z odmian tej doskonałej rośliny.
Nie da się, w tak krótkiej notatce wypunktować wszystkich odmian, a tym bardziej zaprezentować specyficzne przymioty każdej z nich.
Borówka amerykańska doczekała się wielu podgatunków, jakie wspaniale dostosowują krzak do naszych oczekiwań. Czynią tą roślinę nie dość, że interesującą, to także poprzez łatwość uprawy, oczekiwaną w naszych ogrodach.
Uwydatnienia wart jest fakt, że niezależnie na uprawianą odmianę, owoce tej rośliny ozdabiać mogą wiele stołów i ukontentować najbardziej nawet wymagające smaki.