Jagoda Kamczacka
4 sierpnia 2020Ogółem o jagodach
Jagoda Kamczacka cieszy się w Polsce dużą popularnością, ze względu na to, że można ją bezpośrednio spożywać, ale także idealnie nada się do deserów, tak jak jagoda wojtek sadzonki oraz przetwórstwa. Duży wachlarz odmian pozwala na założenie plantacji towarowych. Także okres dojrzewania jest zasadniczo krótki, ponieważ w zależności od rodzaju, są gotowe w 4-6 tygodni do zbiorów.
Jagoda haskap mają wyjątkowe walory zdrowotne i są bogate w antyoksydanty.
Polecane odmiany jagód
Jagoda leningradskij welikan sadzonki to odmiana pochodząca z Kamczatki. Krzew może osiągnąć nawet 2 metry wysokości. Zebrane owoce są duże, słodkie oraz bardzo aromatyczne. Owocowanie krzaczka jest bardzo obfite, ponieważ za jednym razem może wyprodukować nawet do 2,5 kg owoców! Dojrzewa do około połowy czerwca, a tendencja do osypywania jest niska.
Jagoda wojtek sadzonki to średnio – wczesna polska odmiana. Ceniona jest za bardzo smaczne owoce, które można zbierać ręcznie oraz mechanicznie. Hodowana jest głównie jako dodatek do deserów, czy przetwórstwa na mrożonki, soki i dżemy. Krzewy wykazują dużą odporność na choroby i szkodniki.
Uprawa jagody haskap
Jagoda haskap, czyli po prostu Kamczacka kwitnie w okolicach Kwietnia. Owoce zapyla się krzyżowo, dlatego podczas rozpoczęcia hodowli należy zasadzić kilka różnych rodzajów jagody. Zbiory zwykle rozpoczynają się na przełomie maja i czerwca. Jagoda haskap plonuje corocznie. Nowe odmiany dojrzewają równomiernie, mają trwałe owoce, które się nie osypują.